Veka wielerbaan

toegang De 200 m lange houten Veka-baan, genoemd naar de gebroeders Veldkamp, de aannemers die deze baan hadden gebouwd, stond aan het einde van de Vekastraat (in het verlengde van nu Berkenstraat).
22 juli 1934 werd de baan van N.V. Veka geopend door burgemeester Straman van Ouder-Amstel. De bijbehorende internationale koppelwedstrijd voor profs over 60 kilometer werd gewonnen door de Amsterdammers Joop de Wolff 1909–1934 en Jan van der Heijden.
Duizenden Amsterdammers fietsten regelmatig tot 1940 over de Weesperzijde naar de VEKA-baan om de prestaties te bewonderen van toenmalige renners als Wals, Pijnenburg, Slaats, en bijvoorbeeld Schulte.
Enkele keren per jaar werden er bokswedstrijden gehouden, bijvoorbeeld om de Nederlandse titel in bepaalde gewichtsklassen.
Er was een vergunning voor het houden van een Lunapark.
Verder werden er veel politieke bijeenkomsten gehouden, die in die roerige jaren voor de tweede wereldoorlog na afloop vaak uitmondden in rellen.
De gebroeders Veldkamp lieten in oktober 1940 de baan volledig afbreken.

1939 Het baanwielrennen was in de dertiger jaren zeer populair. Nederland beschikte namelijk over uitstekende "pistiers" terwijl het wielrennen op de weg in Nederland nog in de kinderschoenen stond. Rond 1935 telde Nederland ongeveer honderd houten en betonnen banen.

Enkele foto's uit het tijdschrift Ons Zeeland:
← 1939. Moment uit een stayersmatch over 4x15 km; Wals haalt Schulte in.

1940

→ 1940. De wereldkampioen amateursprinter Derksen debuteerde als prof.
Men ziet hem hier tegen van Vliet in actie, die de nieuwe prof overwon.

krant

Bokswedstrijd 14 september 1935.
Krantenartikelen KB, "vekabaan".