index, kaarten

Gemeentegrens Ouder-Amstel

Herindelingen

In 1910 verloor Ouder-Amstel 25 ha aan Weesperkarspel in ruil voor 17 ha, na verkaveling van de veenderij De Nieuwe Bullewijk.
Begin 1921 annexeerde Amsterdam de Duivendrechtse kade tot de brug, de Omval en de oostelijke Amsteloever tot de in 1921 afgebrande watermolen aan de Binnenweg (de latere jeugdherberg De Weideheuvel). Hierdoor werden 523 personen Amsterdammers.
In 1967 verloor Ouder-Amstel 118 personen en 256 hectaren aan Amterdam.
1 april 1977 was er een grenswijziging tussen Diemen en Ouder-Amstel.
Januari 1978 won Ouder-Amstel één hectare van Amsterdam, vijf hectaren van Diemen en verloor één hectare aan Diemen.
Begin 2006 gaf Ouder-Amstel 43 ha aan Amsterdam en kreeg er zeven terug. Ouder-Amstel heeft nu 2412 ha.

Grenscorrectie 2006 Amsterdam ↔ Ouder-Amstel

afbeelding
Van Ouder-Amstel naar Amsterdam: 49,51 ha.
Van Amsterdam naar Ouder-Amstel:  9,30 ha.
Per saldo raakte Ouder-Amstel 40,21 ha kwijt.

Grenscorrectie ter plaatse van de Amsterdam Arena

Bij het metrostation Strandvliet loopt de nieuwe gemeentegrens vanaf de bestaande gemeentegrens langs de onderkant van het noordelijke landhoofd van het metrostation Strandvliet tot aan een lijn die haaks staat op deze lijn en op 60 meter uit de rand van het metroviaduct Strandvliet ligt. Deze lijn sluit aan op de bestaande gemeentegrens. Bij de oefenvelden van Ajax loopt de nieuwe gemeentegrens in het hart van de sloot, bij het parkeerterrein van het sportpark Strandvliet, dat evenwijdig loopt langs de oefenvelden van Ajax.
De nieuwe gemeentegrens sluit aan op de bestaande gemeentegrens en loopt tot aan de nieuwe gemeentegrens die ligt in het hart van de sloot rondom het sportpark Strandvliet.
De nieuwe gemeentegrens in het hart van de sloot rondom sportpark Strandvliet sluit aan op de nieuwe gemeentegrens die ligt in het hart van de sloot langs de Loper; de aansluiting tussen deze twee grenzen loopt evenwijdig aan de brug over de sloot langs de Loper.
De nieuwe gemeentegrens in het hart van de sloot langs de Loper sluit aan op de nieuwe gemeentegrens die ligt aan oostkant van de verharding van de Holterbergweg haaks op het viaduct Burgemeester Stramanweg/Holterbergweg en loopt via de zijkant van het viaduct Burgemeester Stramanweg tot aan de bestaande gemeentegrens.

Grenscorrectie ter plaatse van bedrijventerrein Weespertrekvaart-zuid

De aansluiting van de nieuwe gemeentegrens op de bestaande gemeentegrens loopt via de zijkant van de brug nummer 1267 tot aan de kant beschoeiing zuidkant Weespertrekvaart. Via de kant beschoeiing sluit deze aan op de nieuwe gemeentegrens die loopt langs teen talud onder het viaduct van de zuidelijke afslag van de ringweg AlO zuid. De nieuwe gemeentegrens onder het viaduct sluit aan op de nieuwe gemeentegrens die loopt langs de teen talud zuidkant ringweg AlO zuid. De nieuwe gemeentegrens loopt verder onder de ringweg AlO zuid langs de oostkant van de ondersteuning van het viaduct, deze sluit aan op de nieuwe gemeentegrens die loopt op 2,5 meter ten noorden van de kadastrale grens langs het gebouw Joop Geesinkweg nummer 999.
Deze sluit vervolgens aan op de nieuwe gemeentegrens die loopt langs de gebouwen aan de westkant van de H.J.E. Wenckebachweg. Via de stoeprand tussen het zuidelijke fietspad en het zuidelijke voetpad aan de H.J.E. Wenckebachweg loopt de nieuwe gemeentegrens tot aan de oostelijke kadastergrens bij het gebouw H.J.E. Wenckebachweg nummer 46. De nieuwe gemeentegrens volgt de kadastergrens tot aan de noordelijke zijkant van de H.J.E. Wenckebachweg ter plaatse van nummer 70 en loopt via de noordelijke zijkant weg tot teen talud metro spoorbaan.

Grenscorrectie ter plaatse van Amstel Business Park

Vanaf teen talud metrospoorbaan in het bedrijventerrein Weespertrekvaart-zuid kruist de nieuwe gemeentegrens de spoorbaan Amsterdam-Utrecht en gaat langs de zuidkant van het metrospoor op 2,75 meter uit het hart van het spoor richting Centraalstation Amsterdam. Via de zuidelijke kant van het metroviaduct over de Spaklerweg gaat de nieuwe gemeentegrens langs de teen van het talud van het westelijke landhoofd aan de Spaklerweg en sluit aan op de nieuwe gemeentegrens die loopt langs de zuidkant van het metrospoor op 5,25 meter uit hart van het spoor richting Centraalstation Amsterdam.
De nieuwe gemeentegrens loopt dan langs de zuidkant van het metroviaduct van het station Overamstel via een verbindingslijn tussen de zijkant metroviaduct Overamstel en zijkant metroviaduct over de rijksweg A2. Via de zuidkant van het metroviaduct over de rijksweg A2 sluit de nieuwe gemeentegrens aan op de nieuwe gemeentegrens die loopt in het hart van de middenberm van de rijksweg A2. De aansluiting met de bestaande gemeentegrens wordt gevormd door de nieuwe gemeentegrens die ligt in het hart van de sloot langs het talud van het fietsviaduct over rijksweg A2.

Grensvervaging

Entrada Entrada in Duivendrecht, ingang van Duivendrecht ... of Amsterdam?
De gebouwen van de Amsterdamse eigenaar drukken sinds 1988 een stempel op Ouder-Amstel (al zijn de daken in het echt niet rood).

De Gemeente Amsterdam is eigenaar van grote stukken grond in Ouder-Amstel.

In dit gebied van Ouder-Amstel waren eerder naast het 1115 postcodenummer van Duivendrecht ook de postcodenummers 1096 en 1099 van Amsterdam in gebruik en staan gebouwen in het kadaster geregistreerd in woonplaats Amsterdam!
Per 1 januari 2014 werd dit deel van Duivendrecht de nieuwe plaats Amsterdam-Duivendrecht gemeente Ouder-Amstel met postcode 1114. Ook de tuinparken en bouwprojecten vallen hieronder.

Am I ami?

Onderstaand deel van de A2, het bord 'Amsterdam' in de middenberm en de reclamezuil met de tekst 'I Amsterdam' bevinden zich in Ouder-Amstel (foto 5 mei 2006).

iamsterdam

Openstreetmap, klik op Gemeentegrens of zoek op plaatsnaam.